food-1075228_960_720

In cat timp se digera alimentele?

Alimentele pe care alegem sa le consumam ne ofera energia si tonusul de care avem nevoie pentru o zi buna. Insa, in functie de modul in care sunt pregatite si de combinatiile pe care le facem, se digera diferit. Pentru a ne bucura in totalitate de beneficiile alimentelor consumate, am apelat la sfaturile prietenei noastre, specialist in nutritie, Diana Stirbu, care a vorbit despre aceste aspecte in cadrul Telejurnalului Matinal, la rubrica Life Style.
Asadar, sa incepem cu fructele care au cel mai mic timp de digestie – 30 de minute. Retineti insa ca digestia poate dura si mai mult, in functie de momentul in care sunt consumate. Cel mai bine este sa le mancam pe stomacul gol sau la 2 ore dupa masa. Ele nu sunt un desert.
Laptele este un aliment, nu o bautura. Timpul de digerare s-ar putea sa va surprinda, pana la 3 ore. De aceea este important sa nu fie consumat in combinatie cu cereale sau carne, pentru ca va fi ingreunata digestia.
Oul are un timp de digerare diferit in functie de modul in care este preparat. Asadar, oul fiert tare se digera in 3 ore, pe cand la oul fiert moale are ca timp de digestie 90 de min. Omleta se digera cel mai greu, indiferent daca este simpla sau cu legume.


Cartofii si cerealele contin amidon care se transforma in energie si se pot consuma inainte de antrenamente, timpul de digestie fiind de aproximativ 2 ore.
Carnea de porc se digera in aproximativ 4 ore pe cand de curcanul si de puiul au un timp de digestie de 2-3 ore. Carnea de rata se digera in 3 ore iar pestele in 2 ore. Este foarte important insa, sa nu combinam carnea cu paine sau paste fainoase pentru ca in acest caz, digestia s-ar produce mult mai greu, de la cateva ore la 12 ore. Ca sa digeram mai usor carnea, este indicat sa o cunsumam cu salata sau legume fierte.
Diana ne recomanda sa tinem cont de aceste sfaturi si nu ne vom supune stomacul la un efort mare. Totodata, plimbarile de dupa masa sau antrenamentele usoare pot ajuta digestia si implicit organele noastre nu vor face un efort suplimentar in digestia alimentelor.
Intregul interviu poate fi urmarit aici

Share on Google Plus

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *